Училища в Ирландия остават затворени за втори ден, след като бурята "Офелия" удари страната и причини смъртта на трима души, съобщава ДПА.

Повече от 200 000 домакинства са без електричество, след като бурята прекъсна доставките на 360 000 жилища в понеделник, съобщават местни медии и доставчиците на електроенергия ESB Networks.

Бурята мина през Ирландия и се премести над западна Шотландия, Северен Уелс и части от северна Англия.

50-годишна жена е загинала в югоизточна Ирландия, когато колата ѝ е ударена от падащо дърво близо до Аглиш в Уотърфорд, а друг човек е загинал при подобен инцидент по-късно в понеделник в района на Дундълк.

Косвена жертва на бурята е 30-годишен, загинал от наранявания, които е претърпял при инцидент с верижна коса, докато разчиствал паднало дървов окръг Типерари.

Британската метеорологична служба съобщава, че бурята отслабва докато се движи към Скандинавия, но предупреждава, че все още се очакват бурни ветрове.

"Възможно е да бъдат засегнати пътни, железопътни, въздушни и фериботни услуги, очакват се продължителни пътувания, а някои пътища и мостове да се затворят", допълва службата, като добавя, че са възможни прекъсвания на електрозахранването и щети по сградите.