Губернаторът на щат Ню Йорк Андрю Куомо удължи извънредните мерки за сигурност в щата до 15 май. Губернаторът посочи намаляващия брой на хоспитализираните и на пациентите, приети за интензивно лечение, но заяви, че честотата на инфекциите ще трябва да намалее значително, преди икономиката да може да започне да работи отново.
 
Невиждан и зловещ антирекорд в САЩ: COVID-19 уби близо 4 600 за ден

"Бих искал да видя, че процентът на заразените е спаднал още повече", каза Куомо на ежедневния си брифинг, съобщавайки, че нови 606 души са загинали в американския епицентър на COVID-19, което е най-ниският брой жертви за денонощие от 10 дни.
 
"Не искам да правя прогнози след този период", каза Куомо и допълни: "Един месец е много време."
 
В щата вече има указание за задължително носене на маски на обществени места и спазване на социална дистанция от 1,8 метра.
 
Губернаторът заяви, че щата Ню Йорк - където най-малко 11 586 души са загинали от COVID-19 и над половин милион са тествани положително - би дарил по 100 респиратора за тежко пострадалите от заразата щати Ню Джърси и Мичиган и 50 за щата Мериленд.
 
Ограниченията за блокиране във Великобритания ще продължат "поне" още три седмици, докато страната се справи с огнището от коронавирус, каза Доминик Рааб.
 
Той заяви на ежедневния брифинг на "Даунинг стрийт" 10, че след оценка на ситуацията е взето решение мерките да не бъдат отменени, защото това сега би могло да навреди на общественото здраве и икономиката.
 
"Все още нямаме снижаване на нивото на заразявания, което е необходимо", каза той.
 
Решението е взето в момент, в който Обединеното кралство регистрира още 861 смъртни случаи от коронавирус в болница, като общият им брой достигна 13 729.
 
На 23 март бяха въведени строги ограничения за ежедневния живот - като изискване хората да стоят у дома, затваряне на много предприятия и предотвратяване на събиране на повече от двама души.
 
Рааб, заместващ премиера Борис Джонсън, докато той се възстановява от болестта, каза: „Има светлина в края на тунела, но сега сме в деликатен и опасен етап на тази пандемия”.
 
„Ако бързаме да облекчим мерките, които действат в момента, рискуваме обезсмислим всички жертви и целия напредък, който е постигнат”, заяви Рааб.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!