Както се предполагаше, атаката срещу Луганск на 12 май е извършена от въоръжените сили на Украйна с помощта на крилати ракети Storm Shadow, прехвърлени в Украйна от Великобритания.

Руското министерство на отбраната е потвърдило предположението, съобщават световните издания. На 13 май въоръжените сили на Украйна нанесоха няколко удара по Луганск с разлика от няколко часа, което окончателно е изяснило тактиката, използвана от украинските военни, започвайки обстрела с боеприпаси с голям обсег.

Трябва да се отбележи, че както и първия път, двата последващи ракетни удара по Луганск са нанесени с ракети Storm Shadow заедно с американски ракети-примамки AGM-160B MALD.

Въоръжените сили на Украйна се опитват и засега успешно, да пренаситят руската система за ПВО в желаната позиционна зона като отклоняват с "примамки" вниманието на системите за ПВО.

AGM-160B MALD подвеждат руските радари, като имитират радарната сигнатура на крилатите ракети Storm Shadow, което позволява на тези ракети да преодолеят противовъздушната отбрана и да поразят цели.

Споменатите ракети се появиха в Киев най-малко преди две седмици, тъй като по това време украинските въоръжени сили провеждаха тактически летателни учения в Западна Украйна. Там са събрали 50-60 единици изтребители-бомбардировачи и щурмови самолети, което предвид недостига на пилотирана авиация във въоръжените сили на Украйна говори за важността на събитието и намеква за отработване на сценарии.

В същото време около 15-20 самолета по това време активно отвличаха вниманието на руските ВКС и системите за противовъздушна отбрана на Въоръжените сили на Руската федерация по фронтовете от описаните учения.

Това показва достатъчната грамотност и умения както на украинското въздушно командване, което е принудено да действа с малко сили и средства, така и на пилотите, които изпълняват своите задължения, като се има предвид гигантското превъзходство на руските ВКС в небето.

Следователно може с основание да се предположи, че руските системи за противовъздушна отбрана, които покриваха сектора, атакуван от въоръжените сили на Украйна, първо са действали върху специално пуснати примамки под формата на AGM-160B MALD.

Тези ракети-примамки преминават на ниски височини (до 100 метра) и симулират по-голям обект, т.е. дори повече от Storm Shadow KR, или извършват заглушаване в X-обхвата, в който работят повечето радари за насочване на противовъздушната отбрана.

В същото време, имайки по-малка радарна видимост, Storm Shadow, които се движат на още по-малка височина, тоест са били по-близо до земята, "пропълзяват" и поразяват целите.

Принципът на действие на ADM-160B MALD е показан във видеото по-долу.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук