Украинският снайперист Вячеслав Ковалски счупи световния рекорд, като уцели противников боец на разстояние 3800 метра.

58-годишният бивш бизнесмен и спортист стрелец служи в подразделението на контраразузнаването на СБУ. Своя рекорден изстрел той прави малко преди разсъмване на 18 ноември в Херсонска област с пушка и патрон украинско производство.Интервю с боеца публикува американският вестник The Wall Street Journal.

Заедно с партньора си, който изчислява разстоянието, скоростта на вятъра и други параметри, Вячеслав заема позиция на десния бряг на Днепър, срещу противника.

Войниците наблюдавали как групи руски военни секат гората. Те ги преценили за незначителни цели за стрелба. Впоследствие обаче група от още петима руски военни се присъединили и Ковалски забелязва един от тях да инструктира останалите - това е офицер.

След като решава да стреля, партньорът на Вячеслав започва да измерва разстоянието до целта, както и параметрите на изстрела, влажността и температурата на въздуха, които влияят на скоростта на куршума.

Използвайки всички тези параметри, снайперистът изстрелва тестов изстрел на разстояние 300 м встрани от целта. Партньорът му го информира за пропуска - неправилно е отчетена скоростта на вятъра, издухвайки куршума на 60 м. Тогава Вячеслав бързо презарежда пушката и отново се прицелва.

„Трябва да стреляте веднага, защото вятърът постоянно се променя“, обяснява военният.

Куршумът достига целта си за около 9 секунди. Изстрелът е подобен на артилерийски изстрел, тъй като куршумът се движи по парабола на височина около 100 м над целта, преди да се спусне под въздействието на гравитацията до нейното ниво.

Според Вячеслав противникът е ранен в областта на гърдите или корема. Военният е сигурен, че руският военен е загинал - куршумът е бил толкова голям и е летял с такава скорост, че би било невъзможно да се оцелее при такова попадение.

„Няма шанс да е оцелял“, казва Ковалски.

Изстрелът му подобрява предишния световен рекорд, поставен през 2017 г. от канадски снайперист от подразделението Joint Task Force 2, поразявайки цел на разстояние 3540 м с пушка McMillan TAC-50 калибър .50 BMG.

Рекордния изстрел е направен от украинската пушка "Властелинът на хоризонта" (MCR Horizon's Lord) с калибър 12,7х114 мм HL.

Той използва уникален патрон, украинска разработка, който представлява куршум с калибър 12,7 mm (50 BMG) в повторно компресирана гилза от патрон с калибър 14,5x114 mm, който се използва от картечницата КПВТ. Дължината на патроните е 16см.

Голямото количество барут в гилзата съветски образец е направило възможно ускоряването на тежкия куршум до висока скорост и предаването му на достатъчно енергия за стабилен полет на разстояние над 2 хиляди метра.

"Тези двама мъже не са обикновени снайперисти. Ковалски е печелил състезания по стрелба на дълги разстояния в Европа и Северна Америка от десетилетия и за първи път се е срещнал със своя партньор на такова състезание в Украйна", пише The Wall Street Journal.

Вячеслав и неговият партньор казват, че не съжаляват за убийството на руснаците. Въпреки възрастта си, Ковалски се записва като снайперист в първия ден на войната.

„Това (убийството на руснаци) не ме притеснява ни най-малко“, казва украинецът.

 

 

 

 

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук