След три месеца руската икономика няма да може да поддържа воденето на агресивна война срещу Украйна . Следователно държавата-агресор има време до края на пролетта да се опита да постигне някакъв успех на бойното поле.

Това съобщи началникът на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната Кирил Буданов в интервю за USA Today.

Според него Русия вече е загубила огромно количество ресурси, оръжия и хора. Тя има време до лятото да постигне напредък. Освен това  руската държава ще остане без средства за водене на война.

"Русия изразходва огромно количество човешки ресурси, оръжия и материали. Нейната икономика и производство не са в състояние да покрият тези загуби.

Тя промени военната си командна верига. Ако руската армия не постигне целите си тази пролет, Русия ще изчерпа средствата си за война“, каза Буданов.

Милиардерът Олег Дерипаска: Русия свършва парите догодина

Руският милиардер Олег Дерипаска каза, че "през следващата година в Русия няма да има пари", ако в страната не дойдат чуждестранни инвеститори. Това стана на тридневния Красноярски икономически форум, който започна в четвъртък.

Руската служба на РСЕ/РС пише, че Дерипаска е бивш ръководител на компанията "Руски алуминий", а днес е председател на надзорния съвет на "Базов елемент" - компания, която сам е основал.

Той е под санкциите на САЩ от април 2018 г. Дерипаска е приближен на руския президент Владимир Путин и финансира негови проекти.

"Вече има сериозни проблеми с парите, затова започнаха да клатят бизнеса като риба", каза Дерипаска и добави, че за привличането на чуждестранни инвеститори от "приятелски страни" и евентуално преминаване на пазара към Азия "върховенството на закона и предвидимостта са много важни".

"Ако променяме правилата на играта на всяко тримесечие, в зависимост от някакви проблеми, никой няма да ни се довери: нито руските, нито чуждестранните предприемачи", каза още Дерипаска. По негово мнение икономическата ситуация в страната е "много сложна и непредсказуема" и ще остане такава поне до средата на 2025 г.

Също така Дерипаска предложи "да се намали два или три пъти" броят на чиновниците и представителите на правоохранителните органи, като нарече сегашния им брой "сериозна тежест за икономиката". "Пътят на държавния капитализъм не води до никъде", каза той.

След пълномащабното нахлуване на руските войски в Украйна преди година Дерипаска попадна под санкции и от Европейския съюз, Обединеното кралство и няколко други държави. В резултат на това милиардерът беше лишен от кипърското си гражданство, което получи през 2017 г.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук