Говорителят на украинското главно управление на разузнаването Андрей Юсов, коментирайки експлозията на руското военно летище Енгелс, е заявил, че правителството на страната-агресор е отговорно за случващото се на територията на Русия, съобщава "УНИАН".

Както Юсов отбелязва, "когато при терористите нещо гори, това няма как да не предизвика позитивизъм".

"Особено когато горят летища и местата за базиране на стратегическите бомбардировачи, които убиват цивилни", казва Юсов.

Говорителят на украинското разузнавателно управление добавя, че властите ще могат да разкрият подробности за инцидента след победата над Русия.

"Правителството на държавата-агресор е отговорно за това, което се случва на територията на държавата-агресор. Днешните събития са още един знак за деградацията им, включително на военната инфраструктура. Не можем нито да потвърдим, нито да отречем останалото", казва Юсов.

От своя страна, говорителят на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков е съобщил, цитиран от световните издания, че сутринта на 5 декември Украйна се е опитала да нанесе удар по военните летища Дягилево в Рязанска област и Енгелс в Саратовска област.

Нападението, според думите на Конашенков, е извършено с помощта на дронове съветско производство, но всички те са прихванати от противовъздушната отбрана.

"Украинските дронове, летящи на малка височина, бяха прехванати от руските сили за противовъздушна отбрана. Обшивката на корпуса на два самолета е леко повредена в резултат на падането и експлозията на останките от дроновете на руските летища", уточнява той.

Конашенков отбелязва, че трима руски технически служители, които по това време са били на летището, са получили смъртоносни наранявания, а още четирима военнослужещи са били ранени и откарани в медицински заведения.

Същевременно, в мрежата са публикувани кадри с повредения бомбардировач Ту-22М3 на летище Дягилево край Рязан в резултат на атаката с дронове на ВСУ.

Виждат се повреди по опашните перки и дюзата.

Очевидно украинските сили са се опитали да взривят цистерната.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук