ВМС на Украйна приемат на въоръжение тактиката, наречена "Вълча глутница", която планират да използват срещу Черноморския флот на Русия. Това съобщава в репортаж по темата украинската телевизия ТСН.

Същността на тактиката се състои в едновременна атака на няколко леки бронирани катера срещу единичен противник. Според мнението на украинските военни руските кораби не са способни да проследяват няколко цели. "Вълча глутница" означава, че ние с шест катера можем да се нахвърлим срещу голям кораб на противника. Той не е в състояние да следи за няколко цели едновременно и да води огън по тях", заяви пред ТСН един от командирите на бронираните катери Александър Регула.

"Необходимо е според мен постоянно присъствие на кораби с ракетно въоръжение. Нашият съсед се чувства комфортно в северозападната част на Черно море. Трябва да го лишим от този комфорт", заяви ръководителят на отдела за управление на бойната подготовка Юрий Федаш.

В репортажа на ТСН командири на бронирани катери изразяват готовност да нападнат руските газови сонди в Черно море, както и руските радари, които според тях са неспособни да засекат "Вълчата глутница".  

В украинския флонт на този етап има 4 леки бронирани катера от типа "Гюрза-м", произведени в завода "Кузня на Рыбальском", който е собственост на президента Петро Порошенко. Министерството на отбраната на Украйна е дало поръчка минимум за още два подобни катера.

По-рано обаче украински медии съобщиха, че сроковете за доставка на тези катери са се провалили, заради многобройни грешки при конструирането им. 

Терминът "Вълча глутница" означава тактика за преследване на кораби от подводници с цел да се постигне числено превъзходство. Тази тактика е била използвана от германските и американските подводници по време на Втората световна война. 

Превод: БЛИЦ