Украинският президент Володимир Зеленски и други украински представители дебатираха с американския милиардер Илон Мъск в Туитър руската инвазия в Украйна. По време на дискусията дори се стигна до обидни реплики, съобщават Франс прес и БТА.

Разговорът започна с предложение на Мъск за мир между Киев и Москва, основаващо се на нови референдуми под наблюдението на ООН, оставяне на Крим на Русия и обезпечаване на водоснабдяването, както и на неутрален статут за Украйна. Милиардерът дори даде възможност на последователите си в Туитър да гласуват "За" или "Против" тази идея.

В отговор на което украинският президент Зеленски отговори с друго допитване, адресирано до последователите на милиардера: "Какъв Илон Мъск предпочитате, онзи, който подкрепя Украйна или онзи, който подкрепя Русия?"

Съветникът на Зеленски  - Михайло Подоляк, предложи по-добър план за мир, при който да бъдат освободени окупираните територии, в това число и анексирания Крим, да има демилитаризация и денуклеаризация на Русия и военнопрестъпниците да бъдат изправени пред международното правосъдие.

А украинският посланик в Германия дори беше по-краен и директно заяви на Илон Мъск: "Моят отговор е много дипломатичен и той е да вървите по дяволите".

Украинският политик и доброволец Сергей Притула заяви, че Илон Мъск е пропуснал много уроци по история, като се е фокусирал върху космоса и електрическите автомобили.

"Вашите предложения са много сходни с тези на Путин. Надявам се, че не сте имали предвид това", пише доброволецът.

След това Мъск пледира, че Русия може да реши още по-голяма мобилизация на населението си за една пълномащабна война, която ще доведе до катастрофален брой жертви и в двата лагера.

"Една победа на Украйна е малко вероятна в една пълномащабна война. Ако ви е грижа за украинския народ, търсете мир", заяви той.

Зеленски вече каза, че Киев няма да преговаря с Москва, докато Путин е президент, припомня Франс прес.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук