Върховната рада на Украйна прие закон за наказателна отговорност за незаконното преминаване на държавната граница на страната от страна на граждани на "държавата-агресор", както украинските власти говорят за Русия. Законът е бил подкрепен от 243 украински депутати при необходим минимум от 226 гласа.

По-рано нарушителите бяха заплашени от глоби и административен арест до 15 дни. Новият закон предвижда наказание лишаване от свобода до три години. При рецидив или извършването на нарушението от група лица - наказанието е от три до пет години затвор, а извършването на такива действия с използването на оръжие - от пет до осем години затвор.

Както се посочва в обяснителните бележки към закона, наказателна отговорност ще носят само "лица, имащи гражданство на държавата-агресор, или други лица в интерес на държавата-агресор", които пресичат границата без документи или с фалшиви документи, както и извън граничните контролно-пропускателни пунктове.

Законът трябва да бъде подписан от президента на Украйна Петро Порошенко, като ще влезе в сила след публикуването му в държавен вестник.