"Умна" авиобомба влетя във висока сграда в Угледар, където бяха разположени Въоръжените сили, пишат чуждестранни агенции.

Жители на Угледар публикуваха видео за последствията от падането на "умна" бомба на руските ВКС в многоетажна сграда в Угледар, която е била база на Въоръжените сили на Украйна. Видеото показва, че руините на къщата са заобиколени от войници на Въоръжените сили на Украйна, а зад кулисите глас съобщава, че под развалините има военнослужещи.

Участниците в боевете за Угледар по-рано съобщиха, че девететажните небостъргачи в града са превърнати в своеобразна крепост от украинските войски. От тези високи сгради снайперисти и противотанкови ракети извършваха наблюдение и обстрелваха всички подходи към града. Именно тези къщи се превърнаха в една от основните пречки за превземането на Угледар.

Напоследък руските ВКС започнаха активно да използват „умни“ планиращи бомби, включително в Угледарско направление. Специално оборудване - модулът за планиране и коригиране (IPC) превръща свободно падащите боеприпаси в контролирани и далекобойни. Това позволява на самолетите да нанасят удари по цели, докато са извън обхвата на вражеските противотанкови оръжия.

Използването на "умни" бомби дава значителни предимства на водещата страна в конфликта. В този случай използването на авиационна бомба доведе до разрушаването на многоетажна сграда, която се използвала от военните.

Обстановката в посока Угледар продължава да е напрегната. Все повече и повече удари се нанасят от едната или другата страна.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук