Унгарското правителство плаща по 37 долара и 50 цента за всяка доза от китайската ваксина срещу коронавируса "Синофарм", която получава. А за руската "Спутник V" договорената цена е 9 долара и 95 цента за доза, съобщи "БНР". 

За това съобщи Ройтерс, като цитира договорите, които е сключило правителството на Виктор Орбан с Пекин и Москва. Общо 30 страници бяха публикувани във Фейсбук от Гергей Дюляш - началник на кабинета на премиера.

Към документите той добавя и обяснение, че те се публикуват в името на прозрачността и във връзка с това Дюляш призовава Европейската комисия от същите съображения да публикува договорите, които е сключила със западни производители за ваксините за Евросъюза.

Унгария първа от страните членки купи и използва китайската и руската ваксина, като благодарение на това тя е получила най-много ваксини и е сред водещите страни в ЕС в имунизацията срещу Covid-19.

Към днешна дата в Унгария са получени вече 1 милион дози от "Синофарм". Това е една пета от договореното количество на обща цена 150 милиона евро. За 2 милиона дози "Спутник V" Будапеща плаща 20 милиона долара.

Междувременно Унгария регистрира през последното денонощие абсолютен рекорд в броя на новозаразените за денонощие - над 8300 души.
За значителен ръст на новите случаи съобщи и германският институт "Роберт Кох". Директорът му Лотар Вилер каза, че Германия е на прага на трета вълна, а най-голямото притеснение идва от разпространението на британската мутация на вируса: „Преди 4 седмици в едва 6% от пробите установявахме британския щам, а миналата седмица - в 40%“, каза Вилер.

От Сърбия дойде новината, че западната ни съседка ще произвежда на своя територия и китайски ваксини "Синофарм", и руски "Спутник V". Това обяви президентът Александър Вучич от Абу Даби.

След среща с престолонаследника шейх Мухамад бин Зайед ан Нахаян Вучич съобщи пред обществената телевизия РТС, че до две седмици ще бъде подписан тристранен договор - между Сърбия, Китай и Обединените арабски емирства за изграждане на чисто нова фабрика за ваксини в Сърбия, която се очаква да започне да произвежда продукта на "Синофарм" в средата на октомври.

От китайските ваксини Сърбия ще дава и на страните от региона и то на производствени цени, посочи Вучич. Той потвърди и съобщението от по-рано днес, че от 20 май в белградския институт за вирусология "Торлак" ще започне производство на "Спутник V".