„Кураторът“ на ОРДЛО (Временно окупираната територия на Украйна), първият заместник-ръководител на администрацията на руския президент Владимир Путин, Сергей Кириенко, пристигна в Мариупол, за да организира „парад на победата в разрушения град“ на 9 май. Това съобщават от Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Украйна, цитирано от УНИАН.

Основната задача на служителя на Путин е подготовката на „тържествени събития“ на 9 май“, пише пресслужбата на ГРУ.

Украинска астроложка: 9 май ще е фатален за Украйна ВИДЕО

Посочва се, че в окупираните територии на Донецка и Луганска области руснаците отказват да празнуват и да симулират „военен парад“.

Към момента в ОРДЛО не се извършва подготвителна работа по тези въпроси.

„Затова Мариупол, според плановете на руснаците, трябва да се превърне в център на „тържества“. За тази цел в града се извършва спешно почистване на централните улици от развалини, тела на загинали и невзривени руски боеприпаси“, съобщава ГРУ.

От там допълват следното: „Продължава мащабна пропагандна кампания, по време на която на руснаците ще бъдат показани истории за „радостта“ на местните жители от срещата им с руските военни.

За да подготвят съответните материали, руският пропагандист Владимир Соловьов и Денис Пушилин, ръководител на окупационната администрация на Донецк, посетиха Мариупол“.

БЛИЦ припомня, че във вторник пък се появи информация от официални представители на САЩ и Запада, според която Путин може официално да обяви война на Украйна още на 9 май, което ще позволи на руските резервни сили да бъдат напълно мобилизирани по време на опита им да завладеят Източна и Южна Украйна.

В същото време ръководителят на Луганск Сергей Гайдай прогнозира увеличаване на обстрела в региона от страна на руските войски през този ден.

Междувременно пък стана ясно, че нито един чуждестранен лидер няма да присъства на празничния парад в Москва.

На фона на това руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че руските въоръжени сили контролират Мариупол.

В освободените територии на ЛНР, ДНР и Украйна се установява мирен живот. Включително в Мариупол, най-големият индустриален и транспортен център на Азовско море. Той е под контрола на руската армия“, допълни още Шойгу.

„Руските въоръжени сили продължават да се опитват да убедят украинските военни, блокирани в „Азовстал“, да освободят цивилните и да предадат оръжието си“, каза Шойгу.

Освен това той отправи и сериозно предупреждение. „Транспортът на страните от НАТО, които снабдяват и ще снабдяват с оръжие Украйна, ще бъде унищожен“, съобщи ръководителят на руското министерство на отбраната.

Той уточни, че в момента САЩ и някои държави от НАТО продължават активно да „изпомпват Украйна с оръжие и военна техника“.

„Всеки транспорт на Северноатлантическия алианс, пристигнал на територията на страната с оръжия или материали за нуждите на украинските въоръжени сили, се счита от нас като легитимна цел за унищожаване“, каза Шойгу на среща в сряда.

Министърът на отбраната на Руската федерация подчерта, че руските военни ще продължат да изпълняват поставените от президента Владимир Путин задачи. По думите му, за да защитят населението на Донбас, те проявяват „храброст и храброст“ и достойно изпълнявайки военния си дълг.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!