В Японския град Сусон, който е разположен подножието на най-известната планина в страната ще бъде изграден умен град. Името му е Woven City, а строителят – автогигантът Toyota Motors.


Градът ще се превърне в жива лаборатория за тестване на различни технологии от ново поколение, като напълно автономни транспортни средства, роботи и изкуствен интелект в реална среда.

Улиците на Woven City ще бъдат изградени съобразно три вида превозни средства: по-бързи транспортни средства, нискоскоростни персонални мобилни устройства (скутери) и пешеходци, както и само за пешеходци. Ще бъде изграден и подземен път за товарните автомобили.

Архитектурата на града е дело на датчанина Бярке Ингелс. Неговият екип е проектирал щаб квартирата на Google в Маутин Вю. Woven City ще бъде изграден от екологично чисти материали и ще използва възобновяеми източници на енергия, включително водородни елементи и слънчеви панели на покривите.

Жилищните сгради ще бъдат оборудвани с роботи и сензори за наблюдение на здравословното състояние на обитателите. Всички сгради, автомобили и хора ще бъдат свързани помежду си в общоградска мрежа, която ще се управлява чрез изкуствен интелект.

Първоначално в умния град ще живеят 360 души – основно възрастни хора, семейства с малки деца и учени. На последния етап от реализация на проекта Toyota планира да засели в Woven City над 2000 души, включително част от своите сътрудници.