Британското правителство потвърди, че следи отблизо "наследник" на Делта варианта на коронавируса. Представители на правителството обявиха, че той може да бъде между 10 и 15% по-заразен от този, който вече е два пъти по-заразен от оригиналния SARS-CoV-2.

Експертите го нарекоха „AY.4.2“ и предупреждават, че честотата му се е увеличила в Обединеното кралство и може да бъде отговорен за почти 10% от случаите на Covid, както обясниха двама експерти за „Financial Times“. 

Разпространението му, добавят те, нараства бързо, но не чак толкова, колкото първата делта вълна след миграцията на вируса от Индия по-рано тази година.

Тази "нова линия на SARS-CoV-2" е "потомък" на делта варианта (B.1.167.2) и "има две характерни мутации" в протеин S, "Y145H" и "A222V", които биха могли да направят вируса по-устойчив, посочи в публикацията за „Science Media Center“ Франсоа Болу, един от двамата експерти, цитирани от FT.

Ако предварителните тестове бъдат потвърдени, „AY.4.2“ може да се превърне в най-заразния вариант на коронавируса от началото на пандемията, каза Болу, директор на Института по генетика към University College London. 

Освен това в доклада на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, публикуван миналия петък, се посочва, че „наскоро определената мутация AY.4.2 на Delta варианта е разширила обхвата си в в Англия“.

Документът посочва, че през седмицата на 27 септември, последната седмица, за която бяха налични пълни данни, AY.4.2 представляваше приблизително 6% от секвенираните случаи на коронавирус.

"Но в този момент трябва да бъдем предпазливи. Обединеното кралство - уточни той - е единствената страна, в която тази мутация се появи, и не бих изключил, че ръстът й се дължи на случайно демографско събитие", каза Балу.

Въпреки това е "вероятно" Световната здравна организация (СЗО) да я класифицира като "вариант на разследване", така че след това ще му присвои буква от гръцката азбука, каза още ученият.

И все пак той помоли да не се "паникьосва" населението, тъй като бързото разпространение на мутацията няма да бъде "нещо толкова пагубно, колкото това, което сме преживели преди това".

Междувременно официален говорител на британския премиер Борис Джонсън подчерта днес, че властите „следят отблизо“ развитието на новата мутация и увери, че властите няма да се поколебаят да предприемат необходимите мерки.

От своя страна професорът по клинична микробиология в университета в Кеймбридж, Рави Гупта, обясни пред „Гардиън“, че тези мутации не предизвикват особена загриженост. "A222V е наблюдаван в други линии на Delta. Той няма много голям ефект върху вируса", каза той.

Ежедневните случаи на коронавирус-19 във Великобритания отново се увеличават, уточнява "Труд". В събота здравните власти съобщиха за 39 624 нови инфекции с Covid , най-много случаи от края на юли насам.