Заспали на пода на своя „луксозен“ пет звезден затвор 11 саудитски принцове, министри и бизнесмени чакат съдбата си след ареста в най-голямата антикорупционна чистка в модерната история на Саудитска Арабия. На снимката, с която ексклузивно се е сдобило изданието „Дейли Мейл“, може да се види как мъжете са се събрали заедно в хотел „Риц Карлтън“ в Риад, в една от залите му за събития, увити в одеяла и спящи на голи матраци.
Саудитски източници казват, че сред заснетите в стаята е и милиардерът инвеститор принц Ал Уалид бин Талал, който е племенник на краля, а състоянието му възлиза на 18 милиарда долара. Той е собственик на дялове в Туитър, Лифт и Ситигруп.

Humiliation: This image, passed to DailyMail.com by sources inside the Saudi government, shows what were some of the country's most powerful men - sleeping on thin mattresses in the function room of the Ritz Carlton 

Снимката излезе наяве, докато президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази подкрепата си за мъжа, инициирал мащабните арести, коронованият принц Мохамад бин Салман.

В два поста в Туитър, подготвяйки се да напусне Япония и да отпътува към Северна Корея, Тръмп каза: „Уверен съм в крал Салман и коронования принц на Саудитска Арабия, те много добре знаят какво вършат…. Някои от онези, с които се отнасят зле, са източвали страната си години наред“.
По този начин САЩ изразиха подкрепата си за коронования принц. Също така подкрепата отчасти може да е лично мотивирана: принц Ал Уалид бе отявлен критик на Тръмп по време на президентската му кампания.

Снимката с принцовете на голите матраци показва дълбочината на тяхното падение.

Вижда се, че арестантите са събрани в зала, която само преди месец бе домакин на Конференцията за инвестиции в бъдещето, среща на световни бизнес лидери, която бе използвана от принц Мохамед да представи на света своята визия за една „по-умерена и с модерен ислям Саудитска Арабия“. Някои от арестантите дори присъстваха на срещата.

В този хотел отседна и Доналд Тръмп, който посети Саудитска Арабия по-рано тази година по време на първото си задгранично пътуване като президент. Там той се срещна с коронования принц.

Превод и редакция: БЛИЦ