Докато Русия върви към разполагане на хиперзвукови ракети, тя става все по-параноична да не изтекат тайните на видни руски учени, пише американското издание Washington Examiner в материал, представен без редакторска намеса.

„Хиперзвукова“ означава скорост, по-голяма от 5 Маха (пет пъти скоростта на звука). Наскоро разработените руски ракети са балистични с въздушно базиране, ядрените Мах-8 „Циркон“ и Мах-10 „Кинжал“, предназначени за борба със самолетоносачи, както и Мах-27 „Авангард“ – маневриращи носачи, които се отделят от междуконтинентална балистична ракета и могат да пренасят два мегатона ядрен заряд. Високата скорост и маневреност на хиперзвуковите ракети намаляват ефективността на контрамерките.

Докато се движи във въздуха със скоростта на метеор, хиперзвуковата ракета е обградена от огнено кълбо. Такова огнено кълбо придружава всяко повторно въвеждане на космически кораб в земната атмосфера. Това може да застраши целостта на космическия кораб и да наруши електронните му комуникации. (Спомняте ли си филма „Аполо 13“?)

Ракетните учени изучават този феномен още от зората на космическите изследвания. Направеният напредък е подобрил представянето по време на пускане и слизане, но също така е отворил кутията на Пандора с управляеми свръхзвукови ракети.

Руски учени, които проведоха това изследване в сътрудничество със западните си колеги, сега са обвинени в предателство.

През юли 2018 г. ФСБ (Руската федерална служба за сигурност) арестува Виктор Кудрявцев, водещ руски изследовател за моделиране на въздушния поток около ракети по време на изстрелване и повторно въвеждане в атмосферата. Кудрявцев е работил в руския ракетностроителен институт ЦНИИМАШ в продължение на 48 години, издигайки се от инженер до заместник-директор на Центъра за топлообмен и аерогазова динамика.

От 2011 г. до 2013 г. Кудрявцев управляваше от името на ЦНИИМаш съвместен проект, координиран от Института по флуидна динамика на Фон Карман в Белгия. Включени бяха и Германският аерокосмически център и две други руски научноизследователски институции. Това е част от нарастващото научно сътрудничество на Русия със Запада, което завърши с руската окупация на Крим през 2014 година.

Кудрявцев е обвинен в разкриване на държавни тайни на учени от Фон Карман по време на посещенията му в белгийския институт. По време на ареста си той не е имал разрешение да работи с чувствителни данни от 20 години. Той е държан в затвора Лефортово в Москва още от ареста му. На 75 години страда от диабет и сърдечно заболяване. През май 2019 г. той бе за кратко хоспитализиран в отговор на заповедта на Европейския съд по правата на човека.

Досега следствието, водено от лейтенант-полковника Александър Чабан от името на ФСБ, не е предстаявило никакви доказателства за престъпления, извършени от Кудрявцев. След месеци разпити никой от колегите на Кудрявцев в ЦНИИМАШ не се съгласи да свидетелства срещу него. Чабан е оказал натиск върху Кудрявцев да свидетелства срещу бившия си ученик и директор на HEAD Роман Ковалев в замяна на освобождаването му от затвора. Той отказа.

На 5 юни 2019 г. ФСБ нахлува в апартамента на Ковалев край Москва, където той живее със съпругата си. Те също така претърсиха вилата на Ковалев за доказателства за връзки с НАТО. След като не намериха нищо интересно, те конфискуваха всички електронни устройства, принадлежащи на двойката. 56-годишният Ковалев е обвинен в държавна измяна и заведен в затвора в Лефортово. В този прочут московски затвор сега са двама от най-големите руски учени. Ковалев несъмнено ще бъде подложен на натиск да свидетелства срещу бившия си наставник в замяна на свобода.

Следващия месец се отбелязва една година, откакто Кудрявцев влезе в Лефортово. Той е уважаван учен и е получил многобройни награди от Руската федерация и космическа индустрия и споделя килия с площ от 20 кв. метра с политически затворник, който е лъжливо обвинен в палеж. В четвъртък му е позволено да вземе 15-минутен душ. Той има право да говори със семейството си веднъж месечно и да се среща с адвоката си на всеки две седмици. Русия счита един ден предсъдебно задържане като един и половина дни за бъдещ затвор.

През април 2019 г. Кудрявцев е посетен в затвора от Дуня Миятович, комисар по правата на човека на Съвета на Европа. Защитата му е изградена от известния руски адвокат по правата на човека Иван Павлов. Но надеждите са малки; ловът на шпиони също носи награди. ФСБ, подобно на своя предшественик на КГБ, рядко допуска грешки.
Източник: "Фокус"