Полицията в Тусон, Аризона, уволни служител, след като стана ясно, че той е убил човек с увреждания. Служителят на реда стрелял девет пъти в мъж в инвалидна количка, пише bg-voice.com.

Според съобщения в местните медии служителите на магазина на Walmart заподозряли 61-годишния Ричард Лий Ричардс в кражба на кутия с инструменти и се обадили в полицията. Полицаят Райън Ремингтън пристигнал на мястото, след което, според него, той се опитал да задържи местен жител, който имал нож в ръцете си.

Възрастният мъж обаче отказал да вдигне ръце и се опитал да избяга с инвалидната си количка.

Според служители на магазина, той казал на полицая: „Ако искаш да сваля ножа, ще трябва да ме застреляш“. Тогава полицаят стреля 9 пъти по инвалида, който починал.Местното полицейско управление реши да уволни Ремингтън за прекомерна употреба на сила.

„Неговата смъртоносна употреба на сила в този инцидент е в явно нарушение на политиката на отдела и е в пряк конфликт с много аспекти на нашата политика. В резултат на това, отделът взе решение тази сутрин да уволни полицай Ремингтън“, каза шефът на полицията в Тусон Крис Магнус.

Адвокатът на Ремингтън, Майк Стори, който представлява полицейските служители и полицейския синдикат, каза, че клиентът му „не е имал несмъртоносни възможности“, въпреки че полицаят носел електрошок.

Кметът на Тусон Реджина Ромеро написа, че съюзът „не е най-обективният арбитър по този въпрос“ и че „видеото говори само за себе си“.

„Както споменах, моля нашата общност да остане спокойна и търпелива по време на разследването“, написа тя в Twitter.
Разследването по този случай в момента продължава.

В САЩ различни правозащитни организации участват в разследването на подобни случаи. ФБР е организация за правата на човека, която се бори с полицейската бруталност по целия свят.

Един от последните случаи на ФБР е убийството на 32-годишния Чейс Брукс от служители на реда в Спрингфийлд. Мъжът страдал от психични проблеми и започнал да заплашва служителя с щанга за гуми, след което полицай е стрелял и Брукс е починал.

Служители на ФБР помолиха президента на САЩ Джоузеф Байдън и главния прокурор Мерик Гарланд за разяснения по настоящия случай.