Два американски стратегически бомбардировача B-1B Lancer, излетели от авиобазата Феърфорд във Великобритания, летяха в Черноморския регион. Това съобщиха от командването на ВВС на САЩ в Европа и Африка.

"Два B-1B Lancer от 9-та експедиционна бомбардировачна ескадрила, разположени в момента във военновъздушната база Феърфорд, изпълниха противокорабна мисия в Черноморския регион заедно с европейските съюзници и партньори", се казва в изявлението, цитирано от световните осведомителни агенции.

По време на мисията бомбардировачи бяха презаредени във въздуха от американски и турски самолети-танкери KC-135, за да се увеличи продължителността на полетите.

"Нашите сили са разположени на европейския театър на военните действия, за да реагират на всяка заплаха, навсякъде и по всяко време", каза генерал Джеф Харигиан, командир на ВВС на САЩ в Европа и Африка.

Според американските военни по време на мисията в региона бомбардировачите са взаимодействали с румънски, полски и канадски изтребители, които участват в мисията на НАТО за патрулиране на румънското въздушно пространство.

През октомври САЩ прехвърлиха четири стратегически бомбардировача B-1B Lancer във Форвард База Феърфорд във Великобритания.
Те вече са летели във въздушното пространство на Литва близо до руските граници.

Екипажите на самолети практикуваха взаимодействие с американски и литовски самолетни диспечери. Тренировъчната операция е извършена в района на литовския авиационен полигон в Казлу-Руда в квартал Мариямполе близо до границата на Калининградска област.