Свръхзвукови бомбардировачи от военновъздушните сили на Съединените щати кацнаха в Обединеното кралство, за да участват в Bomber Task Force Europe 2023, съобщават НАТО и "Форсес.нет", цитирани от Флагман.бг. 

Два американски самолета B-1B Lancer от 7-мо бомбардировъчно крило на военновъздушната база Dyess пристигнаха в RAF Fairford в Gloucestershire.

Тексаските бомбардировачи се интегрират със съюзници и партньори, изпълняващи мисии на НАТО за въздушна полиция и въздушна защита в региона на Балтийско море и ще извършат отдавна планирана ротация на бомбардировачи в подкрепа на Европейското командване на САЩ и инициативите на НАТО за възпиране.

"Трансатлантическите способности на НАТО подобряват стабилната позиция на колективна отбрана на алианса", коментира Съюзническото военновъздушно командване.

НАТО е ангажиран, позициониран и готов с надеждни сили да гарантира, възпира и защитава всеки сантиметър от територията на НАТО във все по-сложна среда на сигурност.

"Способността да се прехвърлят стратегически бомбардировачи в рамките на европейския театър дава възможност на критични допирни точки със съюзниците и партньорите на НАТО да усъвършенстват способността да действат като сплотена сила."

Тази итерация на Bomber Task Force ще включва четири стратегически бомбардировача B-1B, като още два трябва да пристигнат в RAF Fairford в четвъртък.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук