Изданието Airforcetimes съобщава, че полковникът от ВВС на САЩ Пол Гусен е бил уволнен от длъжността командир на 69-та бомбардировъчна ескадрила "във връзка със загуба на доверие и неспособност да подъдржа професионална атмосфера в колектива."

Поводът за отстранението му станали полети на американскси летци в небето над Катар от септември 2017 година до април 2018-та. Екипажите на бомбардировачите пилотирали стратегическите бомбардировачи B-52 Stratfortress по такъв начин, че на екраната на системата CONECT се появявали изрисувани във въздуха пениси.

Летците и наземния персонал правели скрийншотове и забавни картинки, изпращайки ги след това на колегите. Единият от летците, обаче, се оплакал от колегите си първо на военната полиция, а след това и на следствието. 

Сега командирът на ескадрилата и няколко негови подчинени са снети от длъжност и уволнения, а по отношение на останалите се провежда сериозна, извънредна проверка. 

Съобщава се, че за времето на въздушните удари по позициите на терористите в Сирия, самолетите на ескадрилата са изпълнили не по-малко от 830 бойни полета. 

Превод БЛИЦ