Извършителят на атаката с камион в Манхатън във вторник се яви в съд в Ню Йорк в инвалидна количка, с белезници на ръцете и краката. Узбекистанецът Сайфуло Саипов, който помете хора с тежкотоварния автомобил, убивайки осем човека, бе прострелян и обезвреден от полицай.

29-годишният Саипов не поиска да бъде освободен под гаранция и ще остане в ареста, съобщи Ройтерс. Според прокурорите по случая мъжът е бил "погълнат от омраза и от една изкривена идеология". Те му повдигнаха две обвинения - в оказване на материална подкрепа на джихадистката групировка "Ислямска държава" и в причиняване на смъртта на пешеходци с нает от него камион, предадоха осведомителните агенции.

По второто той може да бъде осъден на смърт. Саипов ще се яви отново пред съда на 15 ноември. Съдебното изслушване бе отложено за тогава, тъй като узбекистанецът поиска превод на руски език.

Мъжът признал, че е бил вдъхновен от видеоматериали на ИД, и обяснил, че е решил да извърши атаката на празника Хелоуин, защото очаквал да има повече хора по улиците. Саипов заявил, че е "доволен от онова, което е направил", и попитал дали може да разпъне черното знаме на "Ислямска държава" в болничната си стая.

Той казал, че планирал да продължи към Бруклинския мост, където да извърши втора атака, като помете още пешеходци. Мъжът заявил още, че е наел камиона, който използвал при нападението, още на 22 октомври, за да "тренира". Иначе той планирал атентата от около година, като преди два месеца решил да избере камион, за да "причини максимум жертви".

Американската полиция и Федералното бюро за разследване обявиха, че издирват още един узбекистанец във връзка с вчерашното нападение. Това е 32-годишният Мухамадзоир Кадиров, предаде още Ройтерс, като се позова на представител на правоохранителните органи. Впоследствие ФБР обяви, че е установило местонахождението му и той вече не е издирван.

Представители на правоохранителните органи, пожелали анонимност, казаха, цитирани от Ройтерс, че Саипов е бил в контакт с Кадиров и още един човек. Разследването продължава и те отказаха да разкрият подробности. ФБР заяви, че продължава да търси сведения за Кадиров. Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп смята извършителя на нападението в Ню Йорк за вражески боец, обяви говорителката на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс.

Сандърс отбеляза, че Тръмп е открит за идеята да изпрати Саипов в американския затвор за заподозрени терористи в Гуантанамо, Куба. Президентът не призовава за такава мярка, но би я подкрепил, ако почувства, че това би било най-правилният ход, уточни тя.

В същото време стана ясно, че е разпитана и жената на узбекистанеца. Тя е съдействала на полицията, но е заявила, че не е разбрала нищо за намеренията на съпруга ѝ. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!