Девет полицаи бяха убити при бунтовническа атака в щат Ракхайн в Западна Бирма, обхваната от етническо и религиозно напрежение, предаде АФП, като се позова на полицията.

Атаката е извършена в село северно от главния град на Ракхайн - Ситуе. "Деветима полицаи са убити, един е ранен, а още един е в неизвестност", каза за АФП висш полицейски командир. Според доклад на силите на реда използваните при нападението оръжия са били скрити в полицейския участък.

През 2017 г. кампания на кървави репресии принуди 740 000 мюсюлмани от народността рохинга да избягат в съседен Бангладеш, за да се спасят от насилието на мианманските военни и будистките милиции. ООН осъди кампанията като "геноцид". Районът обаче преживява и друг конфликт - между армията и бунтовниците от въоръжената групировка "Армия на Аракан", които се борят за по-голяма автономия на будисткото население и са обвинявани, че са помагали на войниците при прогонването на рохингите. В последните месеци групировката извърши множество нападения срещу силите за сигурност и властите.

За момента никой не е поел отговорност за атаката.