Турската преса съобщава за безпрецедентната активност на отровната риба Фугу на крайбрежието.

Цели пасажи бяха открити само на петдесет метра от плажовете на Анталия, така че сега местните жители искрено се притесняват дали изобщо ще могат да влязат във водата през лятото.

Можете да ги разберете - рибата е смъртоносна и освен това все още е рядкост в Средиземно море. По-рано се срещаше само в Индийския и Тихия океан. Сега тя проучва нови територии, и то бързо. Турските власти смятат, че подобна дейност е заплашителна, така че на страната е официално позволено да улавя и унищожава фугу без ограничения.

Освен това за всяка уловена риба те плащат пет лири. Обаче дори такъв стимул очевидно не е достатъчен, за да се справят с отровните пасажи. Местните фармацевти, които искат да опитат да използват отровата като лекарство, също са обещали да дадат известен принос в борбата. Ще се стигне ли до сервирането на фугу като деликатес за туристите и откъде идва в Турция?

Името "фугу" е чисто битово. Тази риба е много голяма, до 110 сантиметра. Тя е хищник, има мощни челюсти, хранят се с мекотели, различни ракообразни.
 
Край бреговете на Турция такива никога не е имало.  Но уви, това е бичът на Средиземно море: то се смята за едно от най-замърсените от инвазивни видове в света. А Суецкият канал е виновен за всичко. Когато е изкопан, по-солена вода от Червено море започва да се влива в Средиземно море. И заедно с него обитателите на Индийския океан плуват на север. Някои се заселват. И освен това започват да превземат местните екосистеми.

Появата на рибите в източното Средиземно море е лоша новина. Рибата е смъртоносна и напълно нетърговска, ако се яде неправилно сготвена. И ако я настъпите, наранявайки кожата си, тогава е напълно възможно да умрете...

Превод: БЛИЦ