Три години след като 147 тигъра бяха конфискувани от скандално известния Храм на тигъра в Тайланд, правителството на страната обяви, че 86 от животните са умрели.
 

Официалната причина за смъртта, според властите, е заразна болест, която се обострила заради кръвосмешението между големите котки, съобщава „Непънъл джеографик“.
 
Години наред преди преместването на животните, будисткия храм беше голяма туристическа атракция, където посетителите можеха да видят величествените хищници отблизо и да си правят снимки с тях.
 


Разследване на „Нешънъл джеографик“ и австралийска организация разкриха някои недопустими неща, които се правели вътре, включително насилие над животните и изкуствен ускорен растеж на животните за нелегална търговия с части от телата им.
 
След като били преместени през 2016 година, тигрите били настанени в две убежища за диви животни, управлявани от правителството.
 


В официалното съобщение на департамента за националните паркове, дивата природа и защита на растенията се казва, че причината за смъртта им е ларингеална парализа – заразно респираторно заболяване, което има фатални последици у животните, родени след кръвосмешение, заради слабата им имунна система.
 
Някои били починали и от кучешка чума, от която боледуват кучета и тигри.
 


Според човека, който се грижел за тях в храма, това не са истинските причини. Той обвинява правителството, че ги е поставило в много лошо условия на живот, включително твърде малки  клетки.

Превод и редакция: БЛИЦ