Шейсетметров корниз се срути в сряда привечер край Милано върху майка с двете й деца и ги уби на място. Третото дете на нещастната жена – нейният деветгодишен син -остава по чудо живо, тъй като секунди преди железобетонно-тухлената маса да се срути то преминава на отсрещния тротоар, за да се види със съученик, пише Монитор.

Тежко ранена от ръзхвърчали се парчета тухли е възрастна жена, която излизала от току що паркираната от съпруга й на уличното платно лека кола.

Жестоката трагедия се разиграва към 18 и 30 часа блгарско време в градчето Албицате, което се намира на педесетина километра северозападно от Милано и недалеч от околийския център Варезе.

Трийсет и осем годишната мароканка с италианско гражданство  Фауция отивала за пресен хляб в местния супермаркет с трите си деца, като вървели по краткия път, който изминавали всеки ден.

Дъщеричката Якут на годинка и  три месеца жената тикала по трооара в количка, петгодишният Сюлейман карал пред тях колелото си, а деветгодишният батко бил до майка им.

Пред супермаркета четиримата трябвало да се срещнат с таткото, който работи като механик в сервиз за камиони  и се връщал от работа.

На броени метри преди да завият към магазина съученик на по-голумия син го повикал от отсрещния тротоар и майка му разрешила да отиде да се видят.

Детето пресякло улицата, но още преди  да стигне до приятеля, чуло зад гърба си страхотен грохот. Когато се обърнало, момчето не видяло най-близките си хора, а само камара железобетонни отломки и тухли.

Притеклите  на помощ екипи на пожарната и Гражданска защита открили все още жива изпод развалините малката Якут, но за съжаление момиченцето починало по пътя към близката болница.

На дошлия веднага на  мястото на трагедията баща не му останало нищо друго освен да прегърне големия си син и да лее сълзи за разбитото си семейство.

По ирония на съдбата жив и здрав е кметът на Албицате, който се оказал на мястото на катастрофа и повикал по телефона спасителните екипи.

Секунди преди да рухне корнизът и спазвайки мерките за защита от коронавирус, първият гражданин направил път на семейството, като влязъл във входа на намиращия се на улицата магазин.  

Отървал се само с прахоляка по главата и дрехите му.



 Румен Михайлов, „Монитор”, Италия