Безсънна нощ в Гърция. Продължава борбата с огъня в района на Еврос. По предварителни оценки огънят е изпепелил 380 000 декара. Гръцките медии съобщиха за 18 открити тела в горския резерват Дадия, има информации и за още 8 в района на селището Лефкими.

Откриха купчина овъглени трупове в Гърция, пламна и Халкидики ВИДЕО

Предполага се, че жертвите са мигранти. Жители на населени места край Атина бяха евакуирани заради нов пожар. Особено тежка е ситуацията във Фили, област Атика. Заради високите температури е издадено предупреждение за повишен риск от нови пожари, както в северна, така и в южна Гърция.

 Близо 90 са активните огнища в цялата страна.

Във вторник властите мобилизираха още 7 хиляди военни. Огнените фронтове заплашват къщи и магазини, докато хората се опитват да се евакуират. Придвижването обаче е силно затруднено. По-големите магистрали остават затворени заради хвърчащата пепел.

След като пожарни екипи публикуваха кадри, на които трябва да шофират през обгорени пътища, властите заявиха, че съществува опасност автомобили на цивилни или на доброволци да избухнат в пламъци. Гъст черен дим се издигна над Акропола в столицата Атина. Според властите ситуацията на остров Евия вече била под контрол, уточнява Нова телевизия.

„Пожарът тръгна от съседното село и се премести тук изключително бързо заради вятъра. Положихме свръхчовешки усилия. Работихме с трактори, пръскачки. Не ходим на работа, за да пазим къщите си. Много хора останаха без дом”, сподели Христали.

„За 4 часа и половина  успяхме да транспортираме 200 пациенти от две лечебни заведения заради приближаващия пожар”, разказа ръководителят на митрополията в Александруполис Христодулос Каратанасис.

В същото време в социалните мрежи наши сънародници питат къде в южната ни съседка са пожарите, за да знаят дали да тръгват за предвидената си почивка. Споделят се кадри от плажовете в различни плажове в Гърция, най-вече на Халкидики, като на повечето небето е притъмняло от пушех и сажди, но авторите уточняват, че наоколо огнища няма, а ситуацията е такава заради големият пожар край Александруполи.

 

 

 

Споделени са и снимки каква е ситуацията на границата с България.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук