Шест души загинаха и не по-малко от двадесет са ранени като следствие от въоръжените нападения в град Актобе, Казахстан, съобщава Вести ру. Контратерористичната операция все още продължава. Трима от нападателите са ликвидирани, един е ранен. Има и задържан, а останалите все още се издирват.
Вчерашния неделен ден в Актобе вече бе наречен Денят на страшния съд. Хората се бояха да излизат от домовете си. Точно под прозорците им отвсякъде се чуваше стрелба. Общественият транспорт не работеше. Офисите, търговските центрове, кафетата бяха затворени.

Атаката беше стремителна и дръзка, както обикновено я виждаме в гангстерските екшъни. Посред бял ден повече от десетина души нахлуват в оръжеен магазин, убиват продавача и обират наличните оръжия. 

Буквално след половин час - още едно нападение над магазин. На камерите от видеонаблюдението могат да се видят как група млади хора с оръжия уверено крачат по улицата.

Очевидци са станали свидетели на това как престъпниците са отвлекли автобус, свалили пътниците и шофьора. Впоследствие те блъснали превозното средство в портала на базата на Националната гвардия, но не успели да проникнат вътре. След това те влезли вътре без техника. Моментът бил избран внимателно - точно тогава военните обядвали в столовата. Независимо от това започнала престрелка. Убити били офицер и войник. Още 9 военнослужещи били ранени.

Към този момент по лична заповед на министъра на вътрешните работи целия личен състав е вдигнат по тревога. Трима терористи са ликвидирани. Един е ранен, а един е задържан. Останалите успели ад се скрият. Търсят ги в целия Актобе.

Но мерките за безопасност са усилени и в другите градове. Полицията спира и оглежда всички коли, напускащи града.

Все още няма отговор на главния въпрос - кои са нападателите? Според полицията има две версии - това са били или ислямисти или сектанти.

Превод и редакция: БЛИЦ