Десетки хиляди протестираха в Тирана с искане за оставката на премиера Еди Рама в митинг, воден (от разстояние) от поставения под домашен арест Сали Бериша - бившия президент и премиер, санкциониран от Съединените щати и Великобритания и върнал си контрола над албанската опозиция.

След обръщение на Бериша по видеовръзка се стигна и до сблъсъци с полицията. Коктейли "Молотов" и камъни бяха хвърляни по сградата на правителството в центъра.

Съборена бе и ограда около нея, а демонстранти обвиняваха държавни служители в участие в организирана престъпност и корупция, предадоха албански журналисти и "Ройтерс".

Според Albanian Daily News са унищожени цветята пред сградата. Демократическата партия, от която Бериша първоначално бе изгонен, обвинява Рама в корупция - първопричина за емигрирането на хиляди млади хора според противниците на властта.

Подбраната дата за митинга бе 33-годишнината от свалянето на 12-метровата статуя на диктатора Енвер Ходжа в Тирана. 

Протестът същевременно се организира, докато наближават следващите парламентарни избори - най-късно през пролетта на 2025 г. От октомври опозиционни депутати често прекъсват парламентарните заседания с обвинение към управляващите социалисти, че отказват да формират комисии за разследване на случаи на корупция, засягащи Рама и други високопоставени кадри.

Същевременно не цялата опозиция се включи. Демократическата партия е разделена; част от членовете ѝ обвиняват Бериша, че узурпирал властта и ползва протестите само за лична изгода, пише Флагман бг.

Самият Бериша, разследван за корупция между 2005-2013 г. ЛИНК, е под домашен арест, но настоява, че зад съдебните му неволи има политически мотиви.

"Еди Рама, подобно на другия диктатор (Ходжа - бел. ред.), е концентрирал цялата власт в ръцете си и иска Албания без опозиция", каза Бериша той по видеовръзка.

За предполагаема корупция го санкционираха и САЩ (2021 г.) и Великобритания (2022-ра).

Еди Рама е на власт от 2013 г. и изборните неуспехи силно засегнаха, а впоследствие и разделиха Демократическата партия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук