Конституционната комисия на Сената на Чехия ще разгледа във вторник възможността за прехвърляне на част от правомощията на президента на републиката от Милош Земан, който е в реанимация в Централната военна болница в Прага, пише "Фокус"

Тази опция, според горната камара на парламента, трябва да бъде взета под внимание, ако болестта на държавния глава се проточи и той не може да преговаря с партийните лидери за формирането на ново правителство на страната след изборите за долна камара, проведени на 8 и 9 октомври, съобщи Чешката обществена телевизия.

Сенаторите възнамеряват да обсъдят необходимите мерки за стабилизиране на конституционните институции на републиката поради възможни усложнения от болестта на Земан. В същото време, както подчертават, най -добрият вариант би бил бързо възстановяване на президента, отбеляза телевизията.

Междувременно Земан, който беше откаран в Централната военна болница в Прага на 10 октомври, остава в отделението за анестезиология и интензивно лечение за пациенти, чийто живот е в опасност.

Пресслужбата на болницата в понеделник информира, че здравето на Земан е стабилно, а лекуващият лекар на президента - директорът на болницата Мирослав Заборал - каза, че държавният глава е хоспитализиран поради усложнения на хронично заболяване. Той отказа да съобщи диагнозата по молба на пациента.

77-годишният Земан премина планова хоспитализация през септември в Централната военна болница в Прага. Държавният глава страда от невропатия в краката. Поради това заболяване той от известно време използва инвалидна количка. Президентът се оплаква от увреждане на слуха и ниско кръвно налягане. В същото време преди това той е бил наблюдаван от лекари за диабет.

Наскоро се появи информация, че Земан има сериозни чернодробни проблеми и затова се лекува. Лечението му в болницата, казват лекарите, може да отнеме около три седмици.