Американският предприемач Илон Мъск, който оглавява високотехнологичните компании SpaceX и Tesla,  публикува на профила си в Инстаграм видеозапис от операцията по спасяването на тайландските учениците и техния учител от 7-метровата пещера Там Луанг. На видеото се вижда как спасителите се движат в подземния тунел, който води към наводнената пещера.
По-рано стана ясно, че създадената от компанията на Мъск „детска” подводница не може да се използва за спасяването на децата.
Въпреки това премиерът на Тайланд благодари на предприемача за искреното му желание да помогне в спасителната операция и го  призова да инвестира в програмата за развитие на източното крайбрежие на страната „Източен коридор”. На свой ред Мъск обеща на премиера да посети страната му още един път, като този път остане по-дълго време.

 
Припомняме, че дванайсет деца от местен футболен отбор и треньорът им влязоха в пещерата на 23 юни и се оказаха блокирани в нея заради внезапно наводнение. Издирването на групата продължи 10 дни. Децата и треньорът им бяха открити живи и здрави, но изтощени от глад. Водолази и доброволци влизаха в пещерата, за да доставят на бедстващите спортисти храна, одеала и други необходими за оцеляването им вещи. Преди седмица спасителната операция бе помрачена от огромна трагедия – един от водолазите се удави.

В неделя сутринта шефът на сформирания спасителен щаб съобщи, че операцията по изваждането им започва. Два дни по-късно всички вече са на свобода.

Междувременно ръководителят на Центъра за стратегически изследвания към руското Министерство на извънредните ситуации Михаил Фалеев заяви, че уникалният опит на тайландските специалисти, които с помощта на най-новите технологии са успели да спасят 12-те деца и треньора им от пещерата Там Луанг, трябва да бъде добре проучен и използван.
 
„Такива условия се срещат достатъчно често. На територията на нашата страна също има такива пещери, в които туристите обичат да ходя  т, не винаги достатъчно подготвени. Затова опитът е много ценен, много правилен. Мисля, че министерството трябва да го проучи и използва, ако се наложи”, каза Фалеев.

 
 

Just got back from Cave 3

Публикация, споделена от Elon Musk (@elonmusk) на