Въвеждане на изучаването на порнографията в училищната учебна програма предложиха учени от Ирландския национален университет. Според мнението на специалистите, такива уроци ще помогнат на нарастващото поколение да се подготви за истинския сексуален живот, информира "Сън".

Според изследователите, подрастващите, които самостоятелно се запознават с порното не са способни критично да осмислят какво се случва на екрана, затова го възприемат като реален модел на ролевото поведение, което по-късно може да се отрази неблагоприятно на тяхното здраве и самооценка. Специалните уроци ще помогнат да се направи ясна граница между фикция и реалност. В допълнение, такива уроци ще премахнат безсмисленото, според някои експерти, табу върху секс видеата, които са широко разпространени, но за които никой не говори.

Предложението на учените е подкрепено от Асоциацията за лично, социално, медицинско и икономическо образование (PSHE), която регулира училищните учебни програми. Предполага се, че специализираните учебни занятия, посветени  на проблемите във взаимоотношенията, секса и здравето ще се появят в училищата от 1 септември 2020 година.

Понастоящем курсове за полово възпитание вече са въведени в няколко европейски страни, особено в Испания.

Превод и редакция: БЛИЦ