Ветерани от антифашистката съпротива в Италия по време на Втората световна война са участвали в улични шествия на всеки 25 април от 1945 г., за да отпразнуват края на нацистката окупация на страната.

Тази година обаче 75-годишнината няма как да се отбележи с публични прояви заради ограничителните мерки срещу новия коронавирус. Затова ветераните решиха да отбележат годишнината от домовете си, предадоха световните медии.

Националната асоциация на италианските партизани прикани днес следобед в 15 ч. местно време всички да пеят песента "Бела чао", химна на комунистическата съпротива в Италия, която е играла важна роля в освобождаването на страната.

92-годишният Родолфо Лаи, който на 15 години убива германски парашутист с граната, за да защити бягащ италиански офицер, изрази съжаление за анулирането на шествията.

"Никога не бихме си представили, че 75 години след съпротивата срещу един видим враг, днес ще се съпротивяваме на невидим враг", каза Лаи от апартамента си в Рим, имайки предвид новия коронавирус.