В Киев на Михайловския площад се състоя Транс-Марш, посветен на Международния ден на паметта на трансджендърните хора, загинали заради трансфобия. 


"Акцията е посветена на Международния ден на паметта на трансджендърните хора, който бе на 20 ноември. В този си спомняме за онези, които са загинали заради трансфобия", съобщават участниците в акцията. 

По думите на организаторите, само през изминалата година са загинали 331 души в различни страни по света. 

Украйна не присъства в списъка със страните, но, според организаторите, това може да се дължи не на това, че такива случаи не е имало, а че трансджендърската общност в страната е много затворена и въпросните случаи да не се съобщават. 

Организаторите също отбелязват, че искат да чуят позицията на новата власт относно трансджендърите, както и да повдигнат искания за обновяване на клиничния протокол, регулираш поцедурата по смяна на половете и въвеждането на джендърна идентичност в антидискриминационното законодателство. 

Маршът се охраняваше от полицията. Наред с Транс марша хора излязоха и на контраакция. Противниците на марша се опитаха да разкъсат кордона на полицията. 

Превод и редакция: БЛИЦ