Тази вечер в македонската столица Скопие и още 20 града на страната бяха проведени протести, организирани от Гражданското сдружение "За единна Македония". В центъра на Скопие хиляди се обявиха срещу т.нар. "Албанска платформа" и за запазване на единството и териториалната цялост на страната, предаде БГНЕС. 
Участниците призоваха лидерът на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ Зоран Заев да отхвърли албанските искания, включително и за признаването на "албанския геноцид в периода 1912-1956 година". 

С участието на албанския премиер Еди Рама бе изготвена т.нар. „Албанска платформа“, която бе подписана от три албански формации в Република Македония – ДСИ на Али Ахмети, Движение „Беса“ на Билал Касами и Албанския алианс на Зиядин Села. Платформата предвижда промяна в Конституцията, държавните символи и въвеждането на албанския като втори официален език на територията на страната. 

Поради съюза между СДСМ на Зоран Заев и албанските формации президентът Георге Иванов на 1 март отказа да връчи мандат на Заев за съставяне на правителство. Според македонския държавен глава тази платформа обслужва чужди интереси и застрашава суверенитета и единството на Македония. Унгария официално поиска ЕС публично да осъди албанската намеса във вътрешните работи на Република Македония.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!