Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо е обявил за въвеждането на извънредно положение за целия щат, свързано с насилието с използване на огнестрелно оръжие.

"Днес издавам изпълнителна заповед, с която обявявам извънредна ситуация, свързана с насилието с използване на огнестрелни оръжия. Това е криза в сферата на общественото здравеопазване и ние трябва да предприемем съответните действия. Обявяването на извънредното положение ще ни позволи да отделим цялото си внимание на тази криза и да използваме необходимите ресурси", написал е Куомо в Twitter.

По-рано CNN съобщи, че през изминалия уикенд, продължил от 3 до 5 юли, заради националния празник Ден на независимостта, който се пада в неделя, 26 души са били ранени при 21 случая на стрелба само в Ню Йорк.

От пресслужбата на губернатора съобщиха, че щатът ще създаде служба за превенция на насилието с огнестрелно оръжие. Около 138,7 млн. долара ще бъдат инвестирани в програми за превенция на престъпността и създаване на работни места с цел привличане на младежи в риск и "извеждане на младите хора от улиците".

Ще бъде създадено и ново подразделение на полицията за борба с огнестрелните оръжия, което да спре незаконния поток от оръжия в щата.

Освен това от Ню Йорк се очаква да работи с други щати в региона за обмен на данни за трафика на оръжие.

Пресслужбата на губернатора Куомо отбеляза, че 74% от оръжията, използвани в престъпна дейност в щата Ню Йорк, са закупени извън щата.

Превод и редакция: БЛИЦ