Двама депутати са били сред ранените от полицейски гумени куршуми по време на протестите пред Конгреса на Парагвай, след като група сенатори одобриха конституционни промени, премахващи правилото, че президентът на страната може да има само един-единствен мандат, пише Latin America Herald Tribune.

„Конгресмените Едгар Акоста и Ефрен Алегре бяха улучени с гумени куршуми“, заяви сенатор Арнолдо Виенс – член на отцепила се фракция от управляващата „Партия Колорадо“, обявила се срещу измененията. Той добави, че двама от охранителите на председателя на сената Роберто Ачеведо също са били простреляни от полицията. „Депутатите излязоха от сградата, за да успокоят ситуацията, след като полицията започна да изстрелва гумени куршуми по протестиращите“, посочи Виенс. Нито куршумите, нито докараното водно оръдие са били достатъчни да разпръснат протестиращите и някои от тях са замеряли полицията с камъни. 

Демонстрациите са предизвикани от решението на 25 сенатори, близки до бившия президент Фернандо Луго да одобрят предложените изменения, присъединявайки се към по-голямата част от тези на управляващата партия на настоящия президент Орасио Картес. Това ще позволи и на Картес, и на Луго да се изправят един срещу друг на президентските избори от 2018 г. 

Около 3000 души, включително и депутати излязоха на улиците на столицата Асунсион, за да протестират срещу усилията да се премахне лимита върху преизбирането.