Референдумите за присъединяване към Руската федерация в Донецката и Луганската народна република бяха обявени за валидни, съобщават информационните агенции.

Ръководителят на Централната избирателна комисия на ЛНР Елена Кравченко обясни, че в гласуването са участвали над 50% от избирателите и "по този начин референдумът се счита за валиден".

Според цитираните данни към 23 септември в избирателните списъци в републиката са включени 1 360 768 души.

"Избирателната активност в републиката в края на днешния ден е 76,09%", каза Кравченко и обясни, че "според избирателните списъци в републиката са получени 1 милион 35 422 бюлетини".

Русофилите край Калофер: Референдум и в България за присъединяване към Москва

От своя страна ръководителят на Обществената палата на Донецката народна република Олександър Кофман заяви, че избирателната активност на референдума в ДНР е надхвърлила 50 процента и "според международните норми референдумът се счита за валиден".

Припомняме, че от 23 до 27 септември в Херсонска и Запорожка област, както и в Донецка и Луганска народна република, се провеждат референдуми за членство в Руската федерация.

По последни данни, избирателната активност надхвърля 76% в ДНР и ЛНР, а в Херсонска и Запорожка област е над 48%, съобщи Руската обществена камара.

Според Алена Булгакова, заместник-ръководител на координационния съвет за обществен контрол на гласуването към руското вътрешно министерство, 129 международни наблюдатели от 26 държави наблюдават процеса на гласуване, включително и тези от държавите, които са заявили, че не признават референдумите.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук