Сан Марино е с едно от най-високите нива на инфекции в света. А ваксина липсва. Бързата помощ от Москва стана истинско спасение за малката държавица. Не всички обаче се радват на този "подарък", предават световните осведомителни агенции.

Европейският съюз игнорира руската ваксина Спутник V, но в Сан Марино гледат на нея като на спасение. „Убедени сме, че тя ще ни помогне да намалим броя на новите инфекции, така че отново да видим светлинка в тунела“, заяви шефът на имунизационната кампания Агостино Чекарини.

Всяка помощ в битката срещу К-19 е добре дошла за Сан Марино. В момента миниатюрната държава има едно от най-високите нива на заболеваемост в света - 719 инфекции на 100 000 души в рамките на една седмица. Това е 10 пъти по-висока заболеваемост от тази в Германия.

Решаваща помощ

„Слава на Бога, че в тая ситуация имаме „Спутник“, казва ръководителката на здравната система на Сан Марино Алесандра Бруски. „Имунизационната кампания е решаваща, за да излезе страната от тежката ситуация“, добавя тя. Сан Марино обаче и сам носи вина за сегашните си трудности, посочват експертите. Когато миналата есен в околна Италия всичко беше затворено, за да се ограничи разпространението на вируса, в Сан Марино животът си продължи както преди - магазините, баровете и ресторантите останаха отворени.

Днес само в Чехия заболеваемостта е по-висока от тази в Сан Марино. Тежката ситуация накара малката европейска държавица да използва добрите си контакти с Русия. Москва бързо се отзова на молбите и по спешност изпрати 7500 дози от своята ваксина. „Русия обаче не прави това от любов към ближния“, твърди Игор Пеличиари, който е експерт за Русия в университета Урбино.

„Тази ваксина е като троянски кон. „Спутник“ се доставя в една западноевропейска държава в момент, в който ЕС игнорира руската ваксина, но не толкова по научни, колкото по политически съображения. В това се крие немалка част от символиката на Студената война и от голямата геополитика“, казва той.

Сан Марино е първата западноевропейска държава, която казва „да“ на руския „Спутник". На опасенията, че с доставките на ваксини Русия може да преследва и свои политически цели, в Сан Марино реагират подчертано спокойно. Шефката на здравеопазването Бруски казва: „Ние започнахме последни от всички страни в Европа да ваксинираме населението, а без руската ваксина и това нямаше да е възможно. За нас тази ваксина е от фундаментално значение. Съседна Италия седмици наред не ни доставяше обещаните ваксини.“

Експертът Пеличиари разглежда този въпрос по друг начин: „Русия гледа на „Спутник“ като на външнополитически инструмент, с чиято помощ сключва нови контакти и подновява стари политически приятелства в чужбина“, казва той. Преди няколко години Сан Марино предизвика силно недоумение, когато в противоречие с ЕС, отказа да подкрепи санкциите срещу Русия.

Сделка с голямо символно значение

Сегашната сделка с ваксините Пеличиари коментира така: „Тя има голямо символно значение - най-вече за общественото мнение в самата Русия. Неслучайно информационната агенция Интерфакс отбеляза новината за Сан Марино, подчертавайки, че тя е вече 31-та държава, която избира руската ваксина. Тази символика става още по-силна от това, че в случая говорим за страна, която поддържа тесни контакти с ЕС и НАТО“, посочва политологът.

А руската ваксина междувременно породи и чужди апетити. От съседна Италия през последните дни имало истинска „вълна от обаждания“ по телефона. Тамошни граждани питали дали и те могат да се ваксинират със „Спутник“. Налагало се да им отговарят че това не е възможно, защото ваксината е предназначена само за гражданите на Сан Марино.

Игор Пеличиари обаче не смята, че с доставките на ваксината Москва може да преследва икономически или финансови интереси в Сан Марино. Вярно е, че държавицата е прочута за своята прекалено находчива финансова политика, но в страната няма значими руски дейности в икономиката и финансовия сектор, уверява експертът.