Американски експерти анализираха военния потенциал на Русия и стигнаха до извода, че той значително се е засилил през последните години.

Специалистите в Изследователския център за изследвания и развитие (RAND) изтъкнаха основните предимства на руските въоръжени сили, пише "Поглед инфо".

"Важно е да се обърне голямо внимание на модернизацията от Русия на нейните усъвършенствани системи за противовъздушна отбрана и сухопътни сили.


Руските военни също подобриха общото си ниво на готовност, което доведе до способността за бързо разполагане на значителни сухопътни сили, както и на противовъздушни и противокорабни системи", отбелязват авторите на доклада.

Документът говори за модернизацията на руското оръжие и техника, както и за структурните промени в армията.

Отбелязва се също подобряването на стратегическите и оперативни системи за противовъздушна отбрана, формиращи „ключови отбранителни бастиони“, бързото създаване на наземни части и разполагането на технологично усъвършенствани системи за поразяване на далечни разстояния.

„Москва също подобри своите оперативни тактически ракетни сили“, подчертават авторите на доклада.

Сред предимствата се назовават също нарастващият брой на военнослужещите на договор, подобряване на качеството на тяхната подготовка, увеличаване на броя на ученията и реалния боен опит.

Експертите признават фокуса на руските въоръжени сили върху отбраната, но отбелязват, че наличните възможности позволяват, ако е необходимо, да се извършват настъпателни операции.

Освен това става дума не само за военни действия в близост до границите на Русия, но и на значително разстояние от тях, както например в случая със Сирия.

Превод: В.Сергеев