Вчера обществени активисти излязоха по улиците на Ню Йорк, за да раздадат печатни материали, в които се отразява причастността на бившия американски президент Барак Обама към смяната на властта в Украйна, съобщи ТАСС. Те носели плакати с лозунги „Обама – в затвора” и „Вашият враг е Сорос”
Аналогични акции са проведени и в други американски градове, включително в Бостън и Хюстън, а също и в германския Берлин. Демонстрациите и раздаването на материалите са организирани от международния Шилеров институт в рамките на кампанията по запознаване на обществеността с реалната ситуация в Украйна.
 
Дайан Сер, официален представител на Шилеровия институт, заявила, че целта на активистите е да огласят истината за станалото в Украйна през 2014 г. Според нея, демонстрацията предизвикала интерес сред жителите на Ню Йорк.
 
Сер счита, че по подобен начин ситуацията може да се развие и в самите САЩ, където се правят опити за отстраняване от власт на президента Доналд Тръмп.
 
В раздаваните материали от института, се казва, че превратът в Украйна е извършен с участието на група неонацисти, а Вашингтон използвал събитията в Киев за оправдаване на новата мобилизация на НАТО против РФ.
 
В документите се казва, че с формиране на общественото мнение в Украйна преди три години се занимавали над 2000 неправителствени организации, които се ползвали с подкрепата на САЩ, а някои от тях били под контрола на милиардера Джордж Сорос. По данни на авторите, САЩ са похарчили от 1991 г. около 5 млрд долара за установяване в Украйна на „демократично правителство”.
 
Активистите обвиняват Сорос и хора от администрацията на Обама, свързани със събитията в Украйна, че сега правят опити да дискредитират президента Доналд Тръмп.
 
Превод и редакция: БЛИЦ