Изследователи от университета в Минесота създадоха триизмерен модел на протеина на коронавируса, който ще помогне да се намери лек срещу болестта. Резултатите от изследването са публикувани от списание Nature.

Учените са изследвали биологичния механизъм на разпространението на коронавирусната инфекция, създавайки подробен 3D модел. Анализът на структурата на вируса показва, че благодарение на специални шипове SARS-CoV-2 прониква в клетката около четири пъти по-бързо от другия коронавирус SARS. Частиците на вируса проникват през носа и устата и има голяма вероятност да се фиксират в горните дихателни пътища.

Използвайки рентгенова кристалография, учените успяха да създадат триизмерна карта на протеина на коронавируса и на клетъчния протеин ACE-2. С помощта на АСЕ-2 инфекцията е в състояние да проникне в човешкото тяло и да започне да се размножава. Според експерти, в сравнение с вируса, причинил епидемията през 2002-2003 г., коронавирусът има нови възможности за комуникация с човешката клетка, което му позволява бързо да се разпространява сред хората.

Триизмерният модел на вируса ще помогне на учените да намерят потенциални лекарства, които неутрализират SARS-CoV-2.

„Бъдещото лекарство на базата на антитела ще може да се свърже с частиците на вируса по-бързо и по-силно от АСЕ-2 рецептора, което ще го направи потенциален лек за коронавирус“, казва д-р Фанг Ли, един от участниците в изследването.

Превод: БЛИЦ