Много американци дори не се интересуват от това какво ще представлява Апокалипсисът - природно бедствие или ядрена война, но най-важното е, че те вярват, че нещата отиват натам. 

Както 42-годишният Милтън Торес заяви пред репортери, че има надежден бункер за случаи като урагана Катрина и показа, че правителството на САЩ не се интересува от обикновените хора.Самият Милтън Торес, както и съседът му в селото на бункерите Том Сюлби, купиха старите подземни убежища на площ около 200 квадратни метра на цена от 25 хиляди долара от Пентагона. Това е бивш склад за боеприпаси в Южен Декорте, построен по време на Студената война със СССР, а след това военните просто го изоставят. Пентагонът продава тези бункери на практика "за нищо", както вярват американците, които успяват да придобият такива надеждни недвижими имоти.

В село Vivos xPoint, което самите жители наричат бункерния град, има около 600 подземни убежища, които могат да осигурят доста комфортно настаняване в случая на Апокалипсис на 5 хиляди души. Всеки бункер е оборудван с всичко необходимо -  съхраняване на храна и вода, филтриране на въздуха, и може да издържи на удар от атомна ракета, наводнение.

И това е само едно от многото подземни селища в близост до съвременните градове на САЩ - бункерните градове тук растат като гъби след дъжд.Бункери за богатите и за елита.Предприемачът Робърт Вичино, който притежава строителната корпорация Vivos Group - от тези, които строят такива бункери в случай на глобални бедствия. Освен това, за разлика от евтините подземни заслони, преобразувани от старите складове в Пентагона и така нататък, неговата компания изгражда елитни бункерни селища в продължение на 10 години. В момента вече има три, а може би и повече, тъй като тази информация става все по-секретна.

Лари Хол, друг бизнесмен-строител от Съединените щати, който е собственик на Survival Condos, прави същото, но той строи бункери не от икономична класа, а истински луксозни апартаменти. Такива бункери струват от 3 милиона долара нагоре, минималната площ е 200 квадратни метра, те имат по няколко спални, две бани, и са фокусирани върху храна не само от консервирани храни, но и на отглеждане на зеленчуци и плодове през цялата година с помощта на хидропонни структури, базирани на аквакултурите.

Превод: БЛИЦ