Има ли нов „нон-пейпър“ за разрешаване на българо-македонския спор? Klan TV публикува поверителен документ, за който твърди, че е част от „нон-пейпър“, предлагащ решение на спора между двете съседни държави. В него като решение за т.нар „македонски проблем“ се предлагат двойни принципи, които ще позволят на двете страни да имат собствена интерпретация на историческите събития.

Документът, публикуван в понеделник от Klan TV, съдържа няколко точки като насоки за разрешаване на спора.

Според публикувания документ, на Република България ще бъдат дадени гаранции за укрепване на сегашната концепция за национална държава, признавайки историческия контекст на българския произход на нейните граждани без изключение и по този начин България, както е посочено, ще се отърве от травмата че дългосрочната стабилност и сигурност ще бъдат застрашени от правата на малцинствата.

Според публикувания от Klan TV документ, Република Северна Македония в контекста на мултиетническото общество, ще включи и българския народ.

Предлага се българите да бъдат включени в Конституцията, в съответствие с всички други етнически общности, по този начин българските сдружения биха получили закрила и специални грижи от държавата, за да подхранват, популяризират и изучават своя собствен възглед за историческите събития и това би било конституционно гарантирано.

Добавя се, че по-голямата част от славянския народ, който се идентифицира като македонци и който разчита на историческия контекст за уникалността на македонския народ, ще запази възможността за своя собствен разказ за тази обща история.

„Това означава, че ще има една-единствена фактическа истина, извлечена от емпирична научна дейност, но която ще бъде снабдена с двоен аспект на определяне на националния контекст и значението на двете национални идентичности“, се казва в „нон-пейпъра“.

Добавя се, че тази двойна система ще бъде приложена в образователната система, с двойно обяснение на контекста на историческите събития, включително македонския и българския разказ.

„Въпросът за езика и използването на краткото наименование за Северна Македония трябва да бъде решен в съответствие с предложенията, направени от председателството (немски, португалски, словенски), които вече неофициално бяха счетени за приемливи и за двете страни“, се казва в нон-пейпъра.