За почти две години от началото на пандемията, Туркменистан не е регистрирал нито един случайна COVID-19. Или поне така твърди потайното авторитарно правителство на азиатската държава, пише vesti.bg, позовавайки се на CNN.

Бившата съветска република, в която живеят близо 6 млн. души, е една от поне пет страни, които не са регистрирали нито един случай на заразата, сочи преглед на данните, събрани от университета „Джонс Хопкис“ и Световната здравна организация (СЗО).

Три от тях са изолирани острови в Тихия океан, а четвъртата е отшелникът Северна Корея.

Президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, който управлява от 2006 г., отхвърли докладите за COVID-19 в страната като „фалшиви“ и каза пред ООН в обръщение във вторник, че отговорът на пандемията не трябва да бъде „политизиран“.

 

Но независими организации и журналисти и активисти извън Туркменистан казват, че има доказателства, че страната се бори с трета вълна, която преобладава болниците и убива десетки хора, и предупреждават, че президентът омаловажава заплахата от смъртоносния вирус в опит да запази имиджа си.

Руслан Туркмен, изгнаник от Туркменистан и редактор на базираната в Холандия независима информационна организация Turkmen News, заяви, че лично е събрал имената на повече от 60 души, които според него са починали от COVID-19 в страната, включително учители, художници и лекари.

Туркмен каза, че е проверил всички регистрирани смъртни случаи със здравни досиета и рентгенови снимки, разкривайки тежки белодробни увреждания и медицинско лечение в съответствие с жертвите на коронавирус. „Вместо да го приеме и да си сътрудничи с международната общност, Туркменистан реши да си зарови главата в пясъка“, каза Туркмен.

От правителството на Туркменистан не са отговорили на искането за коментар от страна на Си Ен Ен.

Хронологията на COVID-19 и Туркменистан
Когато COVID-19 се разпространи по света в началото на 2020 г., Туркменистан настоя, че в страната няма случаи, дори когато съседните ѝ страни съобщаваха за ужасяващи огнища. Иран, с който Туркменистан споделя дълга сухопътна граница, съобщи за едно от най-големите огнища на коронавируса в света с близо 5,5 милиона случаи общо, според СЗО.

„Виждате какво се случва в други страни в региона, колко по-различно би могло да бъде в Туркменистан?“, попита реторично Рейчъл Денбър, директор на хуманитарната организация Human Rights Watch за Европа и Централна Азия.

Мисия на СЗО в Туркменистан през юли 2020 г. не потвърди никакви коронавирусни инфекции в страната, но заяви, че е загрижена от „увеличения брой случаи на остра респираторна инфекция и пневмония“. Един служител на СЗО заяви, че Туркменистан трябва да действа „сякаш COVID-19 циркулира в страната“.

Спред Руслан Туркмен по това време ситуацията в родината му е извън контрол. Правителството посъветвало гражданите да предприемат странни мерки за обществено здраве, като например да ядат определен вид пикантна супа.

През януари тази година Туркменистан обяви, че е одобрил за употреба руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V" за употреба в страната. През юни Световната банка се съгласи да отпусне 20 милиона долара на правителството на Туркменистан,
най-вече за здравни заведения и строителство, като част от програма за „предотвратяване, откриване и реагиране на заплахата от COVID-19“.

Тази седмица във вторник президентът Бердимухамедов заяви, че усилията на световната общност за справяне с пандемията са „недостатъчни“, въпреки че той не спомена ситуацията в собствената си страна. „Пандемията разкри сериозни системни пропуски в международния отговор на това предизвикателство“, каза той.