Заради нови зарази с коронавирус в Китай затвориха поредния милионен град: Дзилин в североизточната част на страната. "Положението е много сериозно", казват властите. И Ухан се бори с нови зарази, съобщава "Дойче Веле".


Заради новия коронавирус в Китай отново затварят частично милионен град. Този път става дума за 4-милионния Дзилин в североизточната част на страната. Вчера (13 май) държавната осведомителна агенция "Синхуа" съобщи, че транспортните връзки (влакове и автобуси) с този град са прекъснати, тъй като са установени десетки нови зарази с коронавируса. Хора, които според тестовете нямат антитела срещу вируса, не бива да напускат града, наредиха властите. Според тях, положението е "много сериозно".

И Ухан се бори с нови зарази
И град Ухан, първоначалният световен център на пандемията, се бори срещу вълна от нови заболявания. Градските власти искат в най-кратки срокове да тестват за коронавируса всичките 11 милиона жители на града. В началото на седмицата в един от градските жилищни райони бяха установени нови 6 случая - след продължителна фаза без заболявания.

До края на април в Ухан на тестове са били подложени близо един милион души. Според китайския портал "The Paper", градските райони на Ухан трябва да разработят планове за провеждането на масови тестове.

Никъде другаде в Китай нямаше толкова много болни и толкова много починали от COVID-19, колкото в Ухан. Ухан беше и първият град в света, който изцяло се затвори в продължение на седмици. От общо 80 000 официално оповестени заразявания в цял Китай, 50 000 бяха в Ухан. Само в Ухан от коронавируса починаха 2500 души. В цял Китай жертвите бяха общо 3300.

Казват ли истината?
И до днес обаче се смята, че далеч не всички заболели и починали са били обхванати от официалната статистика.

Китай официално съобщава, че вирусът е под контрол, а борба срещу заболяването се води само в отделни огнища.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!