Министерството на здравеопазването на Украйна призова болниците да спрат плановите операции, докато енергийната ситуация в страната се стабилизира, съобщава Ройтерс.

Осем вълни от руски въздушни удари по критична инфраструктура през последните седмици сериозно повредиха енергийната мрежа на Украйна и доведоха до аварийни и планирани прекъсвания в цялата страна.

В изявление днес министерството съобщи, че болниците ще продължат да предоставят спешна помощ, но планираните операции трябва временно да бъдат спрени, за да се облекчи натоварването на медицинската система на фона на потенциални бъдещи прекъсвания.

"Операциите ще бъдат направени, когато ситуацията около доставките на електроенергия се стабилизира", се казва в съобщението.

От министерството допълват, че само лекар може да определи степента на спешност на дадена процедура, затова окончателното решение кои операции да се извършат и кои да се отложат, ще е на болниците.

Украинският мрежов оператор "Укренерго" заяви, че ще са необходими още няколко дни, за да възстановят производството на електроенергия до нивата отпреди последната вълна от руски удари в понеделник.

След тях беше съобщено, че 40% от Киев е без ток при минусови температури, точно когато съоръженията са били възстановени от предната атака на 23 ноември.

Ройтерс напомня, че здравните власти съобщиха миналия месец, че всички украински болници са оборудвани с генератори.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук