Находката, претендираща, че е научно откритие, е направена от туристи от Урал: в югорската пустош те са видели от спътници необичайна планина, подобна на пирамида.

„Открихме я в началото на май, когато разработвахме маршрут за туристи рибари“, казва Евгений Свитов, ръководител на експедиционния клуб „Див север“, съобщават световните издания. 

"Проучвахме сателитните снимки и изведнъж открихме странен обект: планина с равномерни части с дължина от километър, насочени точно към посоките на света. Как природата може да направи това? Ако пирамидата беше дори леко завъртяна, тогава да, но тук няма отклонение нито с градус! Това само по себе си изглежда невероятно, но има факти. Такава точно ориентация на обекта, дължината ... Впечатлението е, че пирамидата е дело на човека", казва още Свитов.

Обектът е разположен на територията на Народо-Итинския хребет (Ханти-Мансийски автономен окръг - Югра), на стената от кратер на метеорит. Името на планината не е на картите, посочена е само височината - 774 метра, което е пет и половина пъти по-високо от египетската Хеопсова пирамида.Евгений Свитов предполага, че измерването на височината е направено през 1959 г. (тогава е била съставена топографска карта на този район) и оттогава никой не се е занимавал с местността. Според изследователя, едната част на пирамидата е леко размита - от страната, където вали и духат ветрове.

Най-близкото селище от планината е село Саранпаул, до което някога е добиван скален кристал. По права линия до него са 180 километра, по планински пътеки - 300-350.

Пирамидата е разположена на труднодостъпно място, където няма хора. Там има много високи планински върхове - с височина до един и половина километра.  В близост се намират планините Народная и Манарага, популярни сред пътешествениците, но този обект е разположен на север.Туристите вървят по утъпканите пътеки на западния склон на Уралските планини, на 40 километра заобикаляйки този район. Като цяло, истинска пустиня. С изключение на мечки, лосове, рисове и вълци, определено няма никой ”, продължава Евгений Свитов.

През лятото изследователите планират експедиция за достигането до пирамидата и нейното проучване.

Превод и редакция: БЛИЦ