В зоологическата градина Тайху Лейк Лонгмонт Парадайз в китайската провинция Чжецзян са се родили четири котенца от златист тигър - той е включен в Червената книга и е най-редкият подвид на бенгалския тигър.

Самец и три самки са се появили на бял свят на 19 октомври, те са здрави, хранят се добре и активно играят помежду си. Служителите на зоопарка са публикували кадри на бебетата златисти тигърчета, които спинкат и си играят.

Според думите на специалистите, изменението на окраската на животните е причинено от уникална мутация, която е почти невъзможно да се възпроизведе при отглеждане на диви животни.

Засега майката на малките е поставена отделно на друго място, тъй като майчинският й инстинкт е твърде слаб, когато не е сред дивата природа. За отглеждането на малките са използвани специални инкубатори и хранителни смеси. 

Смята се, че в света са останали само около 30 златисти тигри, което е около 62 пъти по-малко от броя на гигантските панди. Златистите тигри не са склонни да се размножават, особено в плен, което прави появата на тигърчета голямо събитие за всички любители на дивата природа.

Превод и редакция: БЛИЦ