Първият камион с ваксини от завода в Мичиган потегли. Камионите, превозващи ваксина срещу COVID-19 за масово прилагане в САЩ, са подготвени да потеглят от фармацевтичния завод на „Pfizer“ в щата Мичиган и в рамките на един ден трябва да достигнат отделните щати, пише BG VOICE.

Още в 6.30 ч. сутринта работници с маски, шлемове и ръкавици бяха събрани на поточна линия в завода. Те вадеха флакони с еднократни дози от камера за дълбоко замразяване, поставяха ги в големи сини охладители, след това в кутии, запечатваха ги и ги и им слагаха етикети с името на получателя.

После ги товареха на палети и ги прехвърляха с мотокари в контейнери със сух лед в камионите.  

Роботниците ръкопляскаха и подсвиркваха одобрително, когато първата партида кутии тръгна към камионите.

Всеки пакет с ваксина на „Pfizer“ съдържа 4875 дози, а първата отсечка, която трябва да изминат, е от Каламазу до близко летище.

Там ваксината, която трябва да бъде държана при свръхниска температура, се товари на самолети, които ще я превозят до складови центрове на транспортните фирми Ю Пи Ес и „Федекс“ в Луисвил, щата Кентъки и Мемфис, щата Тенеси.

Оттам те ще бъдат превозени с камиони или самолети до местоназначението си.

Доставките на ваксината на „Pfizer“ задействаха най-голямата кампания за ваксиниране в американската история в критичен момент от развитието на пандемията, убила 1,6 милиона души и разболяла 71 милиона по целия свят.

Първоначално ще бъдат експедирани около 3 милиона дози, като те ще са приоритетно за здравни работници, за живеещи в домове за възрастни хора и персонала в тях.

До момента жертва на пандемията са станали 300 000 американци.

Федерални служители съобщават, че първите доставки на ваксината ще бъдат за 145 разпределителни центрове, където ще пристигнат в понеделник.

Във вторник доставки ще бъдат получени в допълнителни 425 обекта, а в останалите 66 – в сряда. Ваксината се разпределя съобразно броя на пълнолетното население на всеки щат.