Във войната в Украйна загина полски доброволец, който може би е бил командир на взвод от Интернационалния легион, пише УНИАН.

За смъртта на полския гражданин съобщи министърът на канцлерството на Съвета на министрите на Полша Михал Дворчик в своя Twitter. Той уточни, че военният е загинал в петък, 24 март, но не разкри самоличността на героя.

„Днес загина още един украински войник - гражданин на Полша“, написа той.

По думите на Дворчик още двама доброволци са ранени на бойното поле в Украйна и са в тежко състояние.

Ранени са и двама медицински доброволци, попаднали под обстрел от руснаците в зоната на бойните действия. Един от пострадалите вече е откаран за лечение в Полша. Вторият все още е в Украйна, той е транспортиран от Днепър до Киев за оказване на помощ, каза Дворчик.

По-късно журналистът от Polsat News Матеуш Ляховски уточни в своя Twitter, че командирът на взвода на Международния легион на име Михал може да е загиналият полски войник в Украйна.

Според съобщения в медиите Михал се биел в Украйна от април миналата година и само месец по-късно планирал да се върне у дома в Полша поради изтичане на военния му договор. Там той планирал да сподели с колегите си бойния си опит в Украйна.

Ляховски също припомня, че Михал на бойното поле бил въплъщение на честта на войника и се отличавал с особена смелост, въпреки вродената си скромност.

„Той многократно е казвал, че се бори за свободата на Украйна и сигурността на Полша“, подчерта Ляховски.

Журналистът уточни, че преди месец лично командирът на взвод на Международния легион е получил медала „За храброст“ от лидера на страната Володимир Зеленски.

На бойното поле в Украйна често жертвите на руската инвазия са и представители на международните легиони, които се борят заедно с въоръжените сили на Украйна.

Вчера стана известно, че френският доброволец, 30-годишният Кевин Д, който е бил хуманитарен работник преди пълномащабното нахлуване на Руската федерация, е загинал близо до Бахмут.

Също на 21 март стана известно, че новозеландецът Кейн Те Тай, който е служил в отбранителните сили на Нова Зеландия, е бил убит в битки с Руската федерация. Той воюва в Украйна близо година.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук